• Poznej život ve tmě

          • Třída V.A se aktivně zúčastnila programu zaměřeného na seznámení s aktivitami a pomůckami pro nevidomé a slabozraké. 

            Společnost Vodící pes z Brna a organizace SONS Kyjov pro naše žáky i pro veřejnost v Městské knihovně připravila několik stanovišť, kde si lidé mohli vyzkoušet chůzi s bílou holí, psát Braillovým písmem nebo používat lupy nové generace. Největší úspěch však na plné čáře u dětí sklidil královský pudlík cvičený jako vodící pes.

          • Beseda se spisovatelkou Ivonou Březinovou

          • Jak přežít na moři, v pralese nebo jak se zachovat při sněhové bouři? I takovými tématy naše žáky zaujala známá spisovatelka knih pro děti a mládež Ivona Březinová. V Městské knihovně Hodonín, kam jsme se za ní vydali, naznačila náměty několika svých knih, zároveň ale nedopověděla vyústění příběhu, aby tak motivovala posluchače k další četbě. Závěrem besedy jsme paní spisovatelku požádali o autogram a věnování do knihy "Řvi potichu, brácho", aby také naše školní knihovna měla na toto setkání památku.

            Jana Hrnčiříková

          • UKLIĎME ČESKO

          • Tak jako ptáci na jaře uklízí stará hnízda i my chceme pomoci probouzející se přírodě zbavit odpadků. Bohužel někteří lidé pořád neví, že patří do popelnic, kontejnerů či na sběrný dvůr. Je to smutné, ale ona "Země" si sama neporadí.

            Přidejte se a v pátek 19. dubna 2024 od 10,00 - 13,30 hod. a udělejte Zemi hezký sváteční den.

          • Volba do školské rady

          • Vážení rodiče, rád bych Vás oslovil v souvislosti s blížící se volbou ŠKOLSKÉ RADY, která proběhne při třídních schůzkách dne 23.4.2024.

            Školská rada je důležitým partnerem, který má vliv na činnost školy. Je poradním orgánem, zasahujícím do činnosti školy v oblastech, které jí vymezuje legislativa. Její složení ze zástupců města, rodičů a pedagogů umožňuje posuzovat činnost školy z různých úhlů pohledu a může tak škole pomoci při zefektivnění práce.

            Na základě rozhodnutí zřizovatele má šest členů. Třetinu školské rady jmenuje zřizovatel, třetinu volí zákonní zástupci nezletilých žáků a třetinu volí pedagogičtí pracovníci školy. Funkční období člena rady je tříleté.

            Zákonní zástupci nezletilých žáků (dále jen „oprávněné osoby“) mohou podávat návrhy kandidátů na člena školské rady následujícím způsobem:

            a) písemně – předat návrh kandidáta denně do 15:00 hodin osobně na sekretariát ředitelství školy, nejpozději do 15. 4. 2024

            b) elektronicky – prostřednictvím systému EduPage formou zprávy – zástupci ředitele školy – Mgr. Michal Holomčík, nejpozději do 15. 4. 2024 (do 23:59 hod).

             

            Návrh kandidáta na člena školské rady musí obsahovat (neúplné údaje nebudou uznány jako platný návrh kandidáta):

            1. jméno a příjmení kandidáta
            2. korespondenční adresa kandidáta (adresu kam lze zasílat poštu)
            3. telefonní spojení a emailovou adresu kandidáta
            4. vztah kandidáta ke škole (např. syn je žákem 7.A)

            Listina kandidátů do školské rady za oprávněné osoby bude zveřejněna na webových stránkách školy a u vstupu do školy dne 16. 4. 2024 a volitelé jej dostanou formou zprávy přes systém EduPage.

            Kandidátem nemůže být ředitel školy a osoba, která se stala členem školské rady na základě jmenování zřizovatelem nebo zvolení pedagogickými pracovníky školy.

             

            Členy školské rady volí zvolení zákonní zástupci nezletilých žáků z jednotlivých tříd – tzv. volitelé. Celkový počet volitelů je totožný s celkovým počtem tříd ve škole. Kandidátem na volitele může být kterýkoliv ze zákonných zástupců nezletilých žáků příslušné třídy.

             

            Volba proběhne při třídních schůzkách dne 23.4.2024 (16:00-18:00) ve školní jídelně formou tajného hlasování, kde volitelé zaškrtnou tři kandidáty na volebním lístku.

            Děkuji za spolupráci, pěkný den.

            Za ZŠ U Červených domků Hodonín, Mgr. Michal Holomčík.

          • Mezinárodní den matematiky

          • 14.3. byl mezinárodní den matematiky. Datum je odvozeno ze zaokrouhleného pí: 3,14. Naše škola se do oslav také zapojila. Na chodbě i ve třídách prvního stupně na různých stanovištích žáci plnili rébusy, hádanky a logické úkoly. Malou odměnu si zasloužili všichni, protože každý vyřešil alespoň tři úkoly.
            Jurenková Barbora

          • CO a PO v 6. A trochu jinak

          • Přiblížili se velikonoční svátky a před nimi tradičně na naší škole cvičení CO a PO. Jeden z bývalých žáků naší školy nabídnul přednášku žákům ve sportovní třídě 6. A.
             

            Prošli společně problematiku všeobecné bezpečnosti, evakuace – tolik potřebné znát v dnešní době a zejména v naší lokalitě. Vždyť jsme tu zažili povodně i tornádo. Nemalá pozornost byla věnována zdravovědě, v té se žáci dobře orientovali. Taky v přírodě by se neztratili, protože ani topografie pro ně nebyla neznámá.
            Nejzajímavější částí byla Požární ochrana. Přednášející je z řad dobrovolných hasičů. Předal jim spoustu zajímavých rad i zážitků. Žáci se dočkali seznámení s pomůckami a kompletní výstrojí z řad jednotky dobrovolných hasičů. Některé věci si mohli odzkoušet.
            Mgr. Drahomíra Fifková

          • 9.C - Výtvarná výchova 14.3.2024 

          • Street art 

            Využili jsme hezkého počasí a uspořádali akční workshop na  téma street art v areálu školy. Velkoformátové dílo cca 10m dlouhé (karton v roli) bylo dostatečným velké pro vyjádření všech dětí ze třídy. Na přiložené fotodokumentaci je vidět, že je tvorba bavila, mohli tak využít svých kresebných a malířských schopností ne velkém formátu a umění spolupracovat. 

            Malbu jsme nechali na místě zaschnout a během toho si s ní do rána pohrála příroda, vítr jí roztrhal na tři části. Všechny budou instalované v budově školy. Jednu část si žáci umístili před svou učebnu. 

            Mgr. Anna Horáková 

          • Přijímací talentové zkoušky do sportovní atletické třídy

          • Vážení rodiče máte-li dítě, které má zájem o pohyb spojený se školní výukou, dovolujeme si Vás pozvat na talentové přijímací zkoušky žáků do sportovní atletické třídy při Základní škole Hodonín, U Červených domků 40 (více o studiu na ZŠ U Červených domků na webu školy)

            Přijímáme děti, které v současné době končí 4. ročník základní školy a chtějí k nám nastoupit do 5. ročníku. Jedná se o nultý ročník, kde jsou žáci postupně seznamování se všemi atletickými disciplínami a postupně v průběhu studia se seznámí s dalšími druhy sportů (gymnastika, míčové a pálkovací hry, plavání, bruslení, lyžování a snowboarding …)

            Je možné k nám přihlásit i žáky vyšších ročníků od 6 až po 9 třídu, které již mají oficiální statut sportovních tříd s rozšířenou výukou tělesné výchovy.

            Termín konaní zkoušek:

            úterý 14.05.2024 v 16.00 hod. na městském atletickém stadionu U Červených domků Hodonín.

            U zájemců o sportovní atletickou třídu budou prováděny tyto testy: běh na 60 m, hod kriketovým míčkem, skok daleký měřený od místa odrazu, běh na 800m, hod plným míčem – medicinbalem 2 kg. V případě nepříznivého počasí budou testy probíhat v tělocvičně školy nebo v městské nafukovací hale: člunkový běh 4x 10m, leh-sed za 1. min., hod medicinbalem 2 kg, skok z místa.

            Vezměte si sportovní oblečení i sportovní obuv.

            Podrobnější informace o studiu na ZŠ U Červených domků Vám podá ředitel školy

            PaedDr. Antonín Slezák na kterého se můžete obrátit přímo u přijímacího řízení nebo elektronicky e-mail: slezak@zsdomkyhod.cz. Tyto informace najdete i na webu ZŠ U Červených domků v sekci (O škole - sportovní atletické třídy)

            Na setkání s Vámi se těší tým trenérů a učitelů základní školy U Červených domků a atletického klubu Hodonín.

          • Pohár FAČR

          • Ve čtvrtek 21. 3. 2024 se ve Veselí nad Moravou konalo okresní finále Poháru FAČR pro žáky 3. až 5. tříd základních škol. Do tohoto klání postoupilo šest nejúspěšnějších škol z předchozích turnajů. Naši žáci si v této konkurenci vedli velice dobře. Z pěti utkání nepoznali nic jiného než vítězství a mohli se tak radovat z prvního místa. 

            ZŠ U Červených domků reprezentovali tito žáci:

            • Michenka Filip V.A
            • Michálek Ondřej V.A
            • Hovězák Václav V.A
            • Nedoba Vítek V.B
            • Zostal Andrej V.B
            • Zostal Boris V.B
            • Štora Šimon V.B
            • Malát Jan V.B
            • Ivičič Dominik IV.B
            • Konečný Lukáš IV.B
          • Jarmark ŠD

          • V týdnu od 18. března proběhla ve školní družině Jarní výstava s jarmarkem. Žáci prvního stupně mohli zavítat do družiny každou velkou přestávku. Děti ze ŠD si připravily mnoho jarních dekorací a výrobků. Každý návštěvník si něco vybral a odnesl domů.

            Návštěvnost a zájem žáků byl tak velký, že veškeré zásoby výrobků se vyprodaly již ve čtvrtek.

            Budeme se na všechny těšit zase za rok 😊

            Vychovatelky ŠD

          • Usínání s knížkou 2024

          • Třídy 3. A, 4. A a 4. B se rozhodly, že si v březnu- Měsíci knihy- zopakují loňskou úspěšnou akci a opět přespí ve škole. Ze 14. na 15. 3. se pro děti z těchto tříd stala škola nejen budovou k učení a získávání vědomostí, ale i budovou plnou zážitků, her, společných aktivit a radosti. 

            Děti si ve třídách rozbalily karimatky se spacáky, ukázaly ostatním třídám svůj pro ně připravený a pečlivě nacvičený krátký program, povečeřely. V každé třídě se pak odehrály individuální akce- u třeťáků došlo i na oslavu narozenin s dortem, čtvrťáci si vystřihovali záložky do knížek, četli a hráli hry s literární tematikou, např. předváděli pantomimou pohádky, které ostatní hádali. Hodně se u toho nasmáli.


            Když se setmělo a škola začala být tajemnou, pak v šatnách mezi skříňkami děti s baterkami objevovaly otázky na známé české pohádky a luštily tajenku.


            Usínání bylo trochu delší než doma, tak jak to u takových společných akcí bývá, ale nakonec všem spadla víčka únavou. 


            Druhý den pak děti společně posnídaly dobroty od maminek, rauty ve třídách by se daly přirovnat k hotelovým snídaním na dovolených😊


            Každá třída pak měla svůj vlastní plán, jak strávit páteční ještě tak trochu čtenářské dopoledne. Na chodbě proběhl literární kartičkový běhací diktát ve dvojicích, u čtvrťáků byla čtenářská dílna, třeťáci zase malovali autoportrét s oblíbenou knihou. Všichni byli spokojeni a ti, co zvládli ve škole přespat byli odměněni vzpomínkovým listem- diplomem na památku.


            Text: P. Mezerová
            Foto: B. Jurenková, M. Blahová, P. Mezerová

          • Trochu jiné vaření…

          • V úterý 12.3. kolektiv kuchařek naší ŠJ připravil oběd ve spolupráci s kuchařem Pavlem Smékalem ze společnosti Bidfood.

            Na meníčku jsme měli:

            dýňovou polévku s kokosovým mlékem, sýrovými krutony a slunečnicovými semínky  

            • chod č.1:  vepřová panenka, tarhoňa s červenou čočkou a sušenými rajčaty
            • chod č. 2: hovězí plátek s šípkovou omáčkou, karlovarský knedlík

            K obědu může každý strávník využít náš salátový bar, kde má  možnost výběru zeleniny, ovoce, salátů, kompotů, mléčných dezertů apod..

            Veškeré maso k oběma chodům bylo připraveno metodou sous vide.

            Jde o metodu, kdy se maso uzavře bez přístupu vzduchu do plastových sáčků. Poté se připravuje ve vodní nebo parní lázni s konstantní teplotou, mnohem nižší dobu než je obvyklé, ale po delší dobu. Maso je díky tomu uvařené rovnoměrně, uvnitř i na povrchu a zůstává šťavnaté.

            Masíčko bylo opravdu  měkoučké, ale nic naplat, některé strávníky nenaláká ani tato skutečnost.

            Ale to už je na delší diskusi…

            Pro kolektiv kuchařek možná trochu stresující, poučný a tak trochu jiný den.

             Pro naše strávníky – to už si každý musí odpovědět sám.

             B. Šardická /vedoucí ŠJ/

          • Hvězdárna a planetárium Brno - 19. 2. 2024

          • V pondělí 19. 2. 2024 se společně vydali V. A i V. B na společnou exkurzi do Brna. Ve výpravném představení jsem nahlédli pod pokličku vzniku Sluneční soustavy a zjistili jsme, kdy a kde se vzalo Slunce s planetami. Na vlastní oči jsme spatřili nejzajímavější zákoutí našeho planetárního systému.

          • Školní kolo Soutěže recitátorů

          • Školní kolo Soutěže recitátorů pokračovalo tento týden na II. stupni. Vítězům gratulujeme a přejeme, aby jim i ostatním účastníkům soutěže nadšení pro mluvené slovo vydrželo i do dalších ročníků.

            VI.-VII. roč.:

            1. Tadeáš Piškula
            2.  Nikol Matyášová
            3.  Ema Adámková a Anežka Štukavcová

            VIII.- IX. roč.:

            1. Viktorie Kremlová
            2. Karin Macků
            3. Richard Osička